Sorte dage

Torsdag
Alenedag i sommerskuret. Maler hytten fra morgen til aften – kun afbrudt af frokost- og et par kaffepauser foran brændeovnen. Ilden buldrer, træerne suser. Midt i naturen.

Her tænker jeg de store tanker. Her tænker jeg de små. Om hvordan Ellens forældre mon kommer igennem bisættelsen i morgen. Om hvad pigerne mon siger til deres nye trætophus, når det er færdigt om et par uger.

Tror det også skal være sort.

Fredag
Alenedag i Frihavnskirken. Alene uden børn og mand – men ikke i sorgen. Kirkerummet er fyldt op; af pårørende, af blomster, af lys, af mørke. Hvor smukt. Hvor smertefuldt. Bringer Ellen en kurv med lyng og resten af familien en stor æske Khom Loy – laterner til en mindestund. Måske julenat? Præsten er fantastisk. Forsøger ikke at komme med forklaring eller trøst men citerer i stedet et af de fineste skriftsteder, der findes.

To forældre står med armene om hinanden midt på vejen. Vi andre holder os lidt på afstand. Betragter. Har lyst til at springe ind og kramme, men det her er deres øjeblik. Det sidste farvel. Et smukt farvel. Hvordan kan noget så frygteligt være så smukt? Vi lever livet i gråzonen. Os alle. Intet er helt sort eller helt hvidt. Selv ved de frygteligste tab er der gaver. Og vores gave fra Ellen er et unikt kig indenfor i hendes verden. En invitation til fernisering af et par af hendes ferietegninger i den karakteristiske og helt vidunderlige streg. Minder fra en tid, hvor hun var lykkelig. Rask. Og pigen, der svæver over byens tage med en ballon i hånden? Ja, det er nok bare en pige, der svæver over byens tage med en ballon i hånden. Men efter dagen i dag, har den vist fået en anden betydning.

Altså for os, der sørger.

Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind … Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt … Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.

5 kommentarer
 1. Fly Me to the Moon | Kemoland says: 6. oktober 201315:49

  [...] hele familien uden at ville det. Min angst for, at Ella måske også en dag kommer til at ligge i en lille hvid kiste ulmer konstant, og selv om jeg allerhelst vil være sammen med mine skønne piger og opleve verden [...]

 2. Ann says: 6. oktober 201309:22

  Så smukt beskrevet. Ja, intet er sort/hvidt men i gråzonen. Så smukke tegninger fra en lille pige, der ikke er mere. Det er hjerteskærende og godt at præsten forstod dette. Min lille niece på 5 år døde sidste forår og det er en sorg man aldrig kommer over.

 3. Yvonne Thygesen says: 5. oktober 201308:46

  Tanker til Ellens familie. De bedste hilsner.

 4. Anna says: 4. oktober 201322:09

  Nu skal Ellen lege. Lege som børn elsker det, måske med sin røde ballon. I nangiala venter eventyr med fantasifulde dyr. I denne verden skinner solen altid og her flyver tiden afsted med grin og ubekymret børneleg.
  Hvil i fred Ellen, må du lege godt indtil du en dag genforenes med dem du har kær. Så kan du vise dem rundt i nangiala.

 5. Asta says: 4. oktober 201321:54

  Ja, størst af alt er kærligheden

Kommenter indlægget