Helvede i helvede

”Ud fra en samlet vurdering af (…) finder kommunen ikke grundlag for at ændre den trufne beslutning om (…), hvorfor ansøgningen hermed afslås.

./. Klagevejledning er vedlagt.”

Femte afslag. Femte anke på vej til højere instans. Femte kamp mod kommunen.

Men vi er jo vant til at kæmpe i vores familie; har kæmpet mod børnekræften i fire et halvt år – så vi er skam allerede i rustningen, lanse i hånd. Eller hva’?

Ikke helt desværre. Vores lille familie er efterhånden til rotterne. Roder rundt i en bundløs sump af søvnløshed, sorg og posttraumatisk stress. Energiniveauet er i bund, parforholdet kører på pumperne, vores ældste og raske datter ude af trit med lektier og kammerater.

Vi har så absolut ikke overskud til endnu et månedslangt tovtrækkeri med Børn og Unge-afdelingens handikapafsnit. For i sidste ende alligevel at få, hvad vi krav på. Ikke mere, ikke mindre – såmænd bare det, loven tilskriver os. Tak.

Heller ikke denne gang skulle vores retmæssige støtte imidlertid falde i første hug. Som vanligt (per default?) sendes prompte afslag; vi kender rumlen og venter sågar brevet i postkassen. Smiler bittert til hinanden, da vi åbner det.

Det går op for mig, at jeg ikke tidligere – hverken i bog, i film eller her på bloggen – præcist har beskrevet det administrative helvede, der følger med et ophold i Kemoland. Nok ikke orket at sætte ord på den energidrænende sagsbehandling: En følgesvend så bøvlet og belastende som dropstativ på hospitalstoilet. Men uundværlig i forhold til livets opretholdelse.

Aldrig har jeg oplevet så meget papirnusseri i privaten. Ikke før den dag, vores lille Ella fik konstateret leukæmi. Mens der med den ene hånd tømmes brækpose på brækpose, pløjes med den anden gennem skrivelse på skrivelse: Tabt arbejdsfortjeneste, merudgiftsydelser, godtgørelser, bevilginger, legater. Hvilke paragraffer, under hvilket regi, ved hjælp af hvilke formularer, og til hvilke kontaktpersoner?

Takker i det stille min (benhårde, ensomme og alt for lange) uddannelse i sprog for ”tilegnet teoretiske ballast i forhold til indsamling og analyse af forskellige informationstyper med henblik på planlægning af målrettet kommunikation”. Bestemmelserne i Socialloven, der ligger til grund for en væsentlig del af husstandens indtægter under årene i Kemoland, lægger – med sine vage og elastiske formuleringer – op til bred fortolkningsfrihed fra sagsbehandler til sagsbehandler, kommune til kommune. En anke kræver snilde og tålmodighed samt omhyggelig gennemgang af præcedens på området, hvis man skulle finde afgørelserne absurde.

Over årene sammenlignes noter med de venner, vi aldrig ønskede at få – kampfællerne på børnekræftafdelingerne landet over. Der meldes om påfaldende uligheder postnumrene imellem.

  • En mor lader hatten gå rundt i omgangskredsen for at skrabe de 22.000 kr. ind, hendes datters livsvigtige hormonbehandlinger koster. Den skal hun selv lægge ud, idet hendes hjemkommune generelt ikke gør det i medicinbevilginger. Det gør vores heldigvis – men har dog krævet fornyelse en gang månedligt på trods af årelang fastlagt behandlingshorizont. Andre behøver kun ansøge én gang, så kører det.
  • En far slæber sig halvt ihjel, når hans lammede søn vil i skoven. Han er nægtet støtte til terrængående køretøj, og klapvognen kan ikke bære så stor en dreng.
  • Et forældrepar forsøger at råbe politikerne op, da de (som alle andre i deres kommune) får konsekvent nej til plads i sjællands eneste institution for immunsvækkede børn. Mens nabokommunerne generelt siger ja … og tilbyder fri transport med i købet.

De fleste i vores netværk har givet op; magter ikke yderligere forhindringer og accepterer afslagene. Kun få holder ved som vi. Stædigt og insisterende. Kampklar. Og kampklar var vi faktisk indtil i dag, selv om sejrene nu ikke kom af sig selv. Langtfra. De har kostet ressourcer fra en i forvejen ressourcesvækket familie. Ressourcer i form af tid, som gik fra vores kræftramte barn og hendes søster – og kræfter, vi ikke aner hvor kom fra efter kemonætter med slimhindeløsning, mundbetændelse, koma og lammelse.

Men vi gjorde det. Fik medhold i samtlige anker – og derved sparet gedigne summer. Hvilket alle i vores situation burde. Men ikke har været i stand til. Skævvridning indeed …

I dag blev dog de sidste ressourcer så brugt op. I dag da vi sendte vores femte klage afsted til kommunen. Fire et halvt års marreridt er slut, vi vandt over kræften og har nu atter to raske piger. Friheden, dagligdagen og arbejdsmarkedet venter forude. Men vi er i hundene herhjemme. Knokler for at genfinde samspillet, rytmen, hinanden. Finde tilbage til det, vi engang var. En kernefamilie på fire. Far, mor, børn. Den energi, der ikke blev brugt på overvågning, medicinering, lægesamtaler – på at redde vores datters liv – ligger dybt begravet under papirdynger for et halvt årti, dokumentationen på hvor grælt vores liv har været, og i hvor høj grad, vi har været afhængige af hjælp fra det offentlige.

Hjælp vi var berretiget til – men ofte har skullet kæmpe for at få.

10 kommentarer
  1. På forhånd tak | Kemoland says: 9. oktober 201509:45

    [...] har nemlig gjort, at jeg over de sidste seks år har kunnet hjælpe min hjemkommune med at overholde lovgivningen, når paragrafferne har vist sig mere kryptiske og præcedensen mere sjælden, end hvad den [...]

  2. Afslag og andre kommunale vildfarelser … | Kemoland says: 4. juni 201522:26

    [...] Efter gennemgang af otte siders lang begrundelse, vender det hele soleklart tilbage. Minderne om gement afslag på rolig indkøring af EllaMusen i institution – samt undertegnedes egen afvikling af [...]

  3. Agnethe says: 2. august 201413:06

    Kender det alt for godt. Kæmper selv en af kampene lige nu.. Kommunen skærer i personlig hjælp/støtte i skolen. Ingen begrundelse. De skærer bare. Alle, dvs pr, skolen, læge og egen dagsbehandler siger og skriver at der ikke kan og må sparres her.
    Men kommunen, visatationsudvalget, fastholder. De skal sparre og det må som de siger også gå ud over vores datter.
    Vi kan medsende nok så mange papir fra diverse fagfolk. Kommunen siger at disse fagfolk blot er rådgivere og at kommunen/visationsudvalget suveræn bestemmer..
    Hvis kommunen ikke skal/vil lytte til professionelle fagfolk hvem skal så hjælpe vores børn.
    I dag får man ingen hjælp uden kamp. En kamp som nogle af os finder kræfter til. Andre opgiver og måske er det det kommunerne vil have os til. At opgive. Den billigste løsning, i hvert fald her og nu.
    Vi venter endnu et afslag en af dagene. Efter at have sat kommunen ind i loven, de kendte den ikke og afslog bare uden først at undersøge.
    Endnu en ankesag venter forude. I know!!!

  4. Yvonne Thygesen says: 2. august 201406:07

    Jeg håber i finder styrke til parforhold igen og Nora får overskud og energi til skole og kammerater og den kommunale afslags-rutine stopper. De bedste hilsner

  5. Helle B says: 2. august 201401:31

    Der bør tages alvorligt fat på en reform, så den ulighed der kommer af hvilken kommune man kommer fra kan blive afskaffet. Der ER jo lovens bogstav at holde sig til. Det er ikke dårligt formuleret. Blot vælger kommunerne at administrere forskelligt.
    Da min datter var over de værste hurdler tog jeg en ordentlig tur ned i Depri-land, og måtte sygemeldes. Min sagsbehandler var så umanerligt ubehøvlet at spørge mig hvad jeg ville arbejde med, når jeg blev fyret. Jeg måtte forklare hende at jeg IKKE var blevet fyret, hvilket hun godt vidste og at jeg IKKE var på vej til at blive det, hvilket hun også godt vidste. Simpelthen ufatteligt at man bliver budt den slags når man allerede er nede.

  6. Dorthe Louise Jørgensen says: 2. august 201400:43

    Vi sidder der desværre rigtigt mange af os. Slås for alt, til trods for vi har krav på hjælpen. Måtte selv kæmpe for at få dækket merudgifter. Gik 15 mdr før noget som helst gik igennem. Et tovtrækkeri ml mig og kommune…Og med een på dagpenge, og en på tabt arbejdsfortjeneste og tre raske søskende ud over den syge….. Vi var bankeråt. Både psykisk og økonomisk.
    Det er et helvede i mange kommuner. Fatter det simpelthen ikke.

  7. sisse says: 1. august 201423:55

    ja. det er Så ufatteligt, at dem der allerede kæmper, skal kæmpe yderligere for at få deres RET..her fik jeg klart svaret ” du må ikke stilles bedre end kommunes andre borgere, men du må gerne stilles ringere” og det var helt klart den sidste del der blev gået efter….håber i også denne gang får jeres ret!

  8. Anna Høllund Nolsøe says: 1. august 201421:58

    Hvor er det grotesk læsning. At de mest udsatte og ophængte skal kæmpe sådan en kamp, -bare for at få hvad de har RET til. Det er fandme ikke i orden. Bliver så VRED på systemet. I familier til alvorligt syge børn, buede da om nogen ikke skulle slås med den slags..

  9. Hanne says: 1. august 201418:57

    Kender jo desværre papirnusseriet alt for godt og når man så ikke kan arbejde pga PTSD så er det en anden kasse og samspil med handicapafdelig og sygedagpenge er et kapitel for sig… Fortsat god kamp og husk at du ikke er alene hverken midt i det eller i den lange lange tid der følger

  10. lisbeth jess says: 1. august 201418:00

    Årh for pokker da, hvor bliver jeg arrig når jeg læser jeres afslag. det er slet ikke , på nogen måde rimeligt at I oveni det I har været igennem med et dødsygt barn også skal kæmpe for at få det I har ret til. Øv, øv og atter øv .
    Glæder mig over EllA ER RASK, håber Nora finder sine ressourcer igen, at i også finder rytmen,. sender gode ønsker for jer alle 4 .
    Kærlige hilsner
    Lisbeth

Kommenter indlægget