Et stik

To forskellige sygehuse.

Det der i sin tid gav os en fængselsdom på ubestemt tid – og det jeg besøger for at få tappet et par poser.

Samme parkeringskaos, samme indgang, samme farve vægge. Men stemningen er en anden. Lydene fra forhallen, smilene fra sygeplejerskerne, fornemmelsen når man hiver i dørsnorene.

Vidt forskellige.

Min far havde en sjælden blodtype og var også donor i mange år. Han blev engang kaldt afsted til et trafikoffer, der direkte modtog fra ham bag et forhæng. Det må have været underligt. Og godt.

Med et lille ekstra kryds fik jeg forrige år ligeledes meldt mig som knoglemarvsdonor. Nu er min dna registreret. Så venter jeg på et opkald. Det kommer måske aldrig. Hvilket også er ok.

Der er nu gået lang nok tid til, at vi må kontakte Ellas donor. En ung tysk mand. Med hjertet det rette sted. Aner ikke, hvad vi skal skrive. Derfor tøver jeg. Tak, er vel det mest oplagte. Men hvordan kan ét enkelt brev rumme det, vi føler? Den dybe sammenhørighed? Taknemmelighed?

Tak tak tak – fra nu af og til verdens ende tak. Vi elsker dig for din gave til os. For at sige ja. For at møde op. For at lade en kæmpekanyle knase sig gennem din hoftekam og dræne knoglerne for marv. For en chance til. For livet.

Måske Ellas ord til mig for et par dage siden er de eneste, der rammer rigtigt:

“Jeg elsker dig helt op til månen, rundt om solen, ned til jorden, rundt om en lille mælkebøtte og tilbage til månen igen …”

Måske.

2 kommentarer
  1. Dorte says: 1. september 201512:30

    Hej Malene – dejligt du har taget stilling om organdonation og har det godt med at have valgt det til. Vi kender flere børn i netværket, der har eller har haft brug for ny nyre eller lunge. Både beslutninger for og imod er lige gode, men jeg synes, det er så vigtigt, at man går i tænkeboks om, hvad man vil. Som du så fint har gjort! Det lyder ellers godt nok kedeligt med de der allegier! Over for kolde ting??? Den ville jeg personligt være ked af, da jeg jo er glad vinterbader … Ush!

  2. Malene says: 21. august 201515:04

    Jeg er organdonor. Jeg har givet fuld tilladelse; tag alt hvad I kan bruge, for jeg skal alligevel ikke bruge det mere. Og det er jeg ekstremt stolt af!

    Jeg vil så gerne være bloddonor. Jeg har flere gange været inde og læse pjecer. Men jeg kan ikke, på grund af mine utallige allergier, som kun bliver flere og flere. Atopisk allergi hedder det. Det starter med børneeksem og så udvikler det sig; høfeber/pollenallergi, astma, flere forskellige slags madallergier, parfumeallergi, allergi over for rengøringsmidler og andre kemikalier. Og senest: allergi og for ting der er ekstremt kolde. Jep! Når jeg tager fat i mit eget dørhåndtag og bilret om vinteren, eller vasker hænder i iskoldt vand, så slår jeg ud…

Kommenter indlægget