Oxygen

Anbring først på dig selv, dernæst dit barn.

Ingen forstår os som hinanden. Ingen. Et bredt udsnit af den danske befolkning med vidt forskellige holdninger og levevis. Men vi er i familie.

Troede jeg var på vej ud. At jeg havde bedst af at trække mig. Væk fra det skumle nærdødsfællesskab.

Både og. For lige så sørgeligt det var at møde alle de skaldede små krigere – nye i felten – humpe rundt uden ben, med arm i slynge, sonde i næsen, plastre, ar, sortrøde rande under øjnene – lige så livsbekræftende var det igen at opleve vores sjældne og helt unikke sammenhold.

Ved den årlige weekendtur for os med cancerramte børn.

Mens regnvejret tvang hoppeborgene i knæ og sportsvognene i kaleche-mode, søgte vi indendørs til et par omgange wellness, besøg i male-, smykke- eller bamseværkstedet, rollespil, foredrag, festmiddag, levende musik. Krydret med slushice og popcorn ad libitum.

Et levende lys og en stak Kleenex. En gruppe forældre havde vovet sig ind i rundkredsen. Vi var nydiagnosticerede, midt i behandlingen eller hjemvendt fra fronten. Med eller uden vores barn. Men alle var vi i krig.

Hvorfor kæmpe så inderligt for at komme ud og væk, når det øjensynligt er her, jeg hører til? Her jeg føler mig hjemme. Her jeg bliver forstået. Til fulde.

Den kærligt guidede erfaringsudveksling kom omkring alt lige fra samarbejde med sygehus og kommune, parforhold, søskendefokus, skole, job, sorg, krise, angst, håb.

Og for mig var det et skridt. Fremad eller bagud ved jeg ikke. Men mod en erkendelse af, at jeg stadig er med i klubben – og altid vil være det. Jeg har stærke oplevelser nok til en livstid, og de har mærket mig. Jeg kommer ikke tilbage, det gør jeg ikke. Hvor meget, jeg end ville ønske, at hun en dag vågner af dvale, den glade sprudlende entusiastiske Dorte. Så er hun væk.

Hvorfor dog bruge energien på at lede efter det tabte?

Nu vil jeg sætte mig for at finde en iltmaske, der passer. Hvad giver mig den friske luft, der er nødvendig for, at jeg kan tække vejret her i dødens rige – og hjælpe mine piger videre i livet som hele mennesker. For det er i Kemoland, jeg har til huse. Og Kemoland i mig.

Det kommer vi ikke udenom.

Punktum.

4 kommentarer
 1. Lise Bugtrup Henneberg says: 8. september 201520:49

  Velkommen til Cancerville, byen du aldrig flytter fra, når først du er flyttet ind.
  Det læste jeg på en amerikansk cancermors blog.
  Vi er i verdens største forening, vi findes alle steder.
  Ville godt have snakket lidt mere i weekenden, måske en anden god gang
  Knuser

 2. Maria says: 8. september 201513:16

  Så er vi i samme båd… Jeg er nået til samme erkendelse. I min lille familie er vi ikke i krig længere, men det vil altid være en del af vores historie…. Og det er ok.

 3. helle sandby says: 7. september 201521:53

  Sender en cyber-krammer. Hvor skriver du dog helt utrolig smukt og fantastisk.

 4. Anne Christine says: 7. september 201511:26

  Kære, søde!
  Jeg synes det lyder som om det på én måde var et lyspunkt, og på den anden måde en trist erkendelse. Og selv om jeg aldrig, aldrig har været i noget der ligner din situation, så ved jeg at det jo er rigtigt at den, du var, aldrig vender tilbage. Du er en anden Dorte nu, en klogere, stærkere, svagere Dorte. En person der har overlevet og måske skønner mere på det vidunderlige i hverdagen?
  Dén glæde og entusiasme du ejede før er måske væk. Men en anden glæde og entusiasme, en stædighed du ikke vidste du havde, en stor modenhed (og også en stor sorg) er der i stedet.
  Jeg tror på dig! Og jeg ved helt sikkert, at selv om din fortid er fortid, tilhører din fremtid også dig. Og selv om det lyder plat og selvhjælps-agtigt, er du jo stadig dig!
  1000 kram og kærlige tanker fra Ellas Gudmors søster <3 <3 <3

Kommenter indlægget