Aparte spg.

“Kemoen til februar vil sandsynligvis gøre Ella steril. I vil snart blive bedt om at tage stilling til, om Ella skal have den ene æggestok opereret ud og frosset ned, inden knoglemarvstransplantationen!”

What???

Ja, så tuder man igen. Anders sidder lidt forundret i den anden ende af røret på Riget og trøster: “Jamen det var bare lige en lille bonusinfo fra dagens læge …”

Tårerne triller, og min mor, der er på visit sidder i sofaens vasketøjsdynger og ser forskrækket ud. “Det er ikke noget alvorligt, Mut”, beroliger jeg men kan simpelthen ikke holde op med at hulke. Er helt i chok.

Det er sgu’ da heller ikke et spørgsmål bare sådan lige at slynge ud ved en tilfældig stuegang: “Hvis I engang vil ha’ børnebørn, skal vi så ikke lige give jeres tre-årige datter en underlivsoperation?” Ord som disse sætter så mange spørgsmål igang, at vi da burde have fået dem serveret til det efterhånden ti-gange-efterlyste intromøde med transplantationsafsnittet, så vi havde en mulighed for at holde hinanden i hånden og få uddybende svar med det samme.

I stedet vælger man bare at daffe igen og lade den kriseramte familie sidde alene tilbage i et – nu endnu større – miskmask af uafklaretheder. Om jeg begriber kommunikations-strategien afdelingerne imellem … Det kan godt være, at dette spørgsmål bare er endnu en af onkologernes små hverdags-trivialiteter. Men det er det altså ikke for os! Med denne information åbner sig endnu mere uvished end tidligere. Hvis muligt …

For jeg troede faktisk, at Ellas fertilitet var sådan 50/50, og at vi bare måtte vente og se tiden an – anede ikke at transplantationen ændrede synderligt på dette. Hvorfor er vi egentlig så ikke blevet tilbudt æggestoknedfrysning noget før? Er operationen risikabel, for hun har da ellers rimeligt skidte odds i forvejen, synes jeg. Og hvor store er chancerne for, at Operation Tilbage-på-plads-med-æggestokken-i-voksenalderen vil få det ønskede resultat? Nogen forskning på området? Anyone???

Tørrer øjnene og pudser brillerne. Ser dog ikke mere klart af den grund. Men ét er sikkert: Sådan et dyrt indgreb med efterfølgende årlige omkostninger kaster hospitalet sig vel ikke ud i, hvis de ikke mener, at Ella har en god chance for at overleve?

Og dét er da en trøst. Trods alt.

5 kommentarer
 1. Beslutning | Kemoland says: 19. december 201223:56

  [...] gynækolog fra Rigets Fertilitetsklinik om evt. ekstra-operation på vores lille kemounge, for at øge hendes chancer for engang at kunne blive mor efter forestående omgang [...]

 2. Lene Kragelund says: 16. december 201216:20

  Hej Dorthe.. For tre år siden skulle min datter knoglemarvstransplanteret, og fik forinden frosset sin ene æggestok ned. Selve OP er en kikkertoperation, der efterlader tre bittesmå ar, hvoraf det ene er gemt i navlen, de andre to bliver så godt som usynlige bagefter. Der er succeshistorier allerede om nogen der er har fået børn efterfølgende, og jeg tænker at videnskaben kun kan blive bedre inden Ella har brug for det. Vi takkede ja, selvom det var temmelig surrealistisk at forholde sig til på daværende tidspunkt -men hvordan pokker skulle vi kunne tage en beslutning om, om hun skulle ha muligheden for at få børn senere? Hun kunne jo slet ikke selv, 7 år gammel.. Ved at få frosset den ned, var muligheden der stadig når hun nåede dertil….. Mange mange tanker til jer

 3. Inge says: 15. december 201217:52

  Jeg hepper også med … Og hepper med på små Ella’er i fremtiden:-)

 4. Heidi Dyreby says: 14. december 201211:41

  Uha……føler med jer og tænker på jer..

 5. Maria says: 14. december 201209:41

  Sikke en nyhed. Åhhh, Jeg har sådan tænkt over netop hvad man gør hos piger i samme situation som Ella. Og var faktisk tæt på at skrive og spørge dig for et par uger siden. Bare af ren nysgerrighed. Det havde selvfølgelig ikke hjulpet det store for jer, men har sådan spekulerer over det… Ved intet om det, troede at det måske var kemoen der var værst for æggene?!
  Nå, men tænker at din konklusion er rigtig, hvorfor gøre det uden håb for fremtiden. Det er da positivt! Jeg hepper på Ella.
  Mvh. Maria

Kommenter indlægget