Ella 4 år (med nød & næppe)

I går – på Ellas 4-års fødselsdag – røg hun i kunstigt koma og respirator.

Sådan! Dér fik I lige den barske nyhed uden omsvøb. Chokeret? Jeg ryster endnu …

Onsdag den 6/3. Det er den smukkeste forårsdag. Koldt men med sol og fuglekvidren. Ella har så sandelig bestilt godt vejr – og fået det. Men ak, hun får slet ikke nydt den klare himmel og de velfornøjede måger uden for transplantationsstuen. Nej, Ella er nemlig pissesur og kræver metalpersiennerne rullet ned. Helt ned. Så der sidder jeg i mørket og stryger hende over panden, smører hendes tørre læber, justerer hendes ilt.

Lægerne, der jo har udelukket, at Ellas grå tilstand skyldes en bakterie, vil højst sandsynligt fortælle os til stuegang om lidt, hvad der har gjort hende så dårlig. Dog er vi allerede blevet fortalt, at hendes nye knoglemarv fortsat arbejder flot, og at nyre- og levertallene lader til at rette sig fint. Et skridt i den rigtige retning, siger de.

Jo, det kan man måske godt kalde det, men når jeg kigger på hende, føler jeg nu ikke, der er så meget bedring at spore. Men på den anden side ser jeg sgu’ nok heller ikke selv for blændende ud. Hverken hun eller jeg har sovet mere end et kvarter ad gangen i nat, da den ene prøve afløste den anden til Ellas højlydte irritation.

Lille Mus – trækker hun ikke også vejret mere besværet end for blot et par timer siden? Og trækker hun det ikke lidt skævt? Kigger op på de to kulørte ranker, som vejrer under loftsudblæsningen; en HAPPY BIRTHDAY-vimpelrække og et par almuemønstrede danebrogsflag. Dem hængte jeg op med hospitalstape i nat, så de var klar til den store festdag.

Og fest det skal der være. Da morgensygeplejerskerne møder ind, tropper de op i døren med lagkage, gaver og sang.

Ella er ligeglad.

Heller ikke da Anders kommer, ses antydningen af smil. Min søster svinger forbi med flag og tilbyder at passe Storesøster Nora på vores McDonalds-værelse under stuegang. Super – så kan vi begge være uforstyrret med.

Christ, hvor Ella da hiver efter vejret. Og er hun ikke lige vel blå omkring munden? Hallooooo – Ella! Er du der??? Vores faste sygeplejerske har pludselig formeret sig til en hel håndfuld af slagsen samt tre læger. De flår Ellas sengegærde af, skifter iltmaske og kommanderer mig hen i hjørnet af stuen. “Hvad er det, der sker?”, bæver jeg ovre fra det brummende køleskab. I uhyggeligt rolige vendinger forklarer den ledende læge, at Ella er akut på vej til Intensiv – men først må hun intuberes, da hendes vejrtrækning er ved at gå i stå.

Jeg græder.

På sitrende ben danner Anders og jeg bagtrop til det enorme følge, da Ellas lille grønne seng køres ud på gangen. Møder et par velkendte øjne men kan ikke placere dem. Vores nabo? Nå, der står da den rare rengøringsdame, hende der fandt min forsvundne perleørering i skidtbunken. Men hov, elevatoren har da ikke plads til alle? Vi to forældre tæsker ned ad trappen og støder atter til vores datter & co. på 3. sal.

Så ja, i går – på Ellas 4-års fødselsdag – røg hun i kunstigt koma og respirator. Dagen som skulle have været så rar men blev så rædselsfuld.

Og hvad var det så, der skete? Hvorfor blev min Musling dog så dårlig? Der er en forklaring. Den er lang og kringlet, chokerende og uhyggelig. I får den i morgen.

Lige nu må jeg sove …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35 kommentarer
 1. Så langt, så godt | Kemoland says: 26. februar 201511:03

  [...] inklusiv tårnværelse og ten: “Ligesom mig”, siger hun eftertænksomt, “jeg sov bare ikke helt i 100 år … gjorde jeg [...]

 2. Lys over land | Kemoland says: 17. november 201414:58

  [...] vi har prøvet det, der var værre. [...]

 3. Ella 5 år | Kemoland says: 7. marts 201417:42

  [...] Sgu’ en lidt anden oplevelse end sidste års fødselsdag … [...]

 4. F*** … og et halsrør | Kemoland says: 2. marts 201416:53

  [...] Reinkarneret fordi den bløde Alpaca-uld tidligere har levet et kvart liv som 3-d-cape i muslingemønster. Projektet blev imidlertid forsinket i Rigets strålehal og endelig uigenkaldeligt slået ihjel, da hæklenålen forsvandt i vasketøjet, og Ella røg i koma. [...]

 5. Mona says: 21. august 201311:20

  Kategori #2 – Årets mest bevægende indlæg.

 6. Normineret til Blog Award :-) | Kemoland says: 20. august 201316:27

  [...] Indlægget hvor lille Ella ryger i koma på sin 4-års fødselsdag i starten af marts. [...]

 7. Tornerose & co. | Kemoland says: 23. maj 201312:28

  [...] savner Eltu”, var Noras faste vending, efter at Lillesøster røg i koma. Men nu hvor hun er vågnet op, savner vi hende stadig. Jovist kan vi nu snakke, grine, lege, [...]

 8. Prinsesser | Kemoland says: 19. maj 201315:42

  [...] siden Ellas uhyggelige fødselsdag har vi haft over 125.000 besøg her på bloggen, og ud over en masse virtuelle kys & kram [...]

 9. Store flyttedag | Kemoland says: 25. april 201309:43

  [...] var vi så – ta’r fat, hvor vi slap. Nå ikke? Change of plans: Ella har siden sin skæbnesvangre fødselsdag mistet al muskelkræft, møjsommeligt opbyggede immunforsvar og evne til at trække vejret uden [...]

 10. Tina says: 9. marts 201319:39

  Stakkels Ella, hvor er hun bare uheldig. Nu må det snart vende. Må komme i bedring snart. De varmeste hilsner og kram her fra :-)

 11. Anne Krasilnikoff says: 8. marts 201321:09

  Æv nogle trælse nyheder. Det er jo totalt vanvittigt!!!!! Jeg har så ondt af Ella og jer. Håber håber håber at det var sidste prøvelse. Nu skal det vende. Knus fra Anne

 12. Rikke says: 8. marts 201320:08

  Kæreste Dorte,
  Hvor er jeg ked af at læse hvor skidt det står til med seje Ella. Jeg føler virkelig med jer, 3141 er et frygteligt sted at være, men de er virkelig dygtige!! Må de få stabiliseret hende hurtigt.
  Alle de bedste tanker til jer alle 4.
  Kh Rikke (Christoffers mor fra Siv)

 13. Marianne says: 8. marts 201317:23

  Sender masser af tanker og ønsker inderligt at der er gode nyheder lige om hjørnet. Det må simpelthen være nok nu, for jer og for lille, seje Ella. Det er ikke til at bære at livet skal være så ledt.
  Tak fordi du deler, det sætter masser af tanker igang om livet og med masser af kræft i min familie kan jeg kun forestille mig det helvede i er i – i er i mine tanker selvom jeg ikke kender jer og “bare” læser med her.

 14. Stine says: 8. marts 201316:50

  Åhhh for satans….jeg krydser fingre og sender tanker til Ella og jer!

 15. Diana says: 8. marts 201315:42

  Mit hjerte bløder med jeres – Hvor er det ubeskriveligt synd for lille Ella hun skal igennem det her. Jeg bliver nødt til at tro på hun kommer om på den anden side, lige om lidt – hun er sej jeres lille pige, Dorte & Anders. Jeg er så ked og tårerne triller, for fanden hvor jeg føler med jer. Sender jeg masser af varme tanker fra Diana

 16. marion jacobsen says: 8. marts 201315:01

  Kæreste Familie, sender de dybeste medfølelser hvor er det trist, nu gik det lige så godt , held og lykke med det hele. kram til den lille seje Ella. :-)
  et stort tillykke med de 4 år.

 17. Louise says: 8. marts 201312:01

  Jeg kan kun gentage AC: Vi er mange, der krydser alt hvad vi har for lille Ella, selvom vi kun mødes i det virtuelle.

 18. Lone says: 8. marts 201312:00

  Kæreste lille pige da…dette her er bare slet ikke i orden…håber at lægerne får hende stabiliseret….I har som familie kæmpet så meget….Sender jer håb.

 19. AC says: 8. marts 201309:43

  Mange tanker fra en der læser, glædes, græder og håber med jer!

 20. Helle says: 8. marts 201306:42

  Åh nej. Det var.dog forfærdeligt chokerende og sørgeligt. Jeg græder for jer og beder alle.gode kræfter om at hjælpe jeres Ella igennem krisen.

 21. Sue Shafer says: 8. marts 201303:42

  Happy 4th Birthday from Canada

 22. fruHansen says: 7. marts 201322:48

  Kære kære familie. Jeg kender jer ikke men følger Ella og jer på bloggen – og krydser fingre og håber – det gør mig så usigeligt ondt den virkelighed der er jeres lige nu.. At stå lige der hvor i står må være så ubeskriveligt hårdt.. Jeg mangler ord.. Men sender kærlighed og mange tanker.. Kh. Mette (der har haft lign. Tæt på og kan mærke smerten i må stå I – og splittelsen og kærligheden og håbet og frygten…og… Alligevel er det kun jer der mærker lige præcis hvordan det er for jer.. )

 23. Louise says: 7. marts 201322:11

  Kære familie,
  Vi tænker rigtig rigtig meget på Jer og krydser fingre for, at alt kommer til at gå godt for Ella.

  Kh. Louise, Ingeborgs mor (fra Siv)

 24. suzette says: 7. marts 201322:11

  For syv sytten da!!! Nu må det edderhylme snart vende for jeres lille ged. ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Jo: Håber på godt nyt, snart!!
  kom så Ella!!!

 25. Inge says: 7. marts 201321:33

  Kærlighed og god karma fra mig til dig! Knus Inge

 26. Gitte says: 7. marts 201321:10

  Puha for en nyser :-( Håber virkelig på det bedste for jer!

 27. Benedikte says: 7. marts 201321:03

  Jeg tænder lys for jer – al min styrke og al min kraft sender jeg med blæsten. Håb, lys og tanker til jer…

 28. Monica Madsen says: 7. marts 201320:39

  Hej Dorte og Anders

  Hvor er det dog trist at læse følger jo med herinde. I dag løber tårene kan mindes da de løb med Oscar den afmagt og frustration man har i kroppen er ubeskrivelig har man ikke været der ved man ikke hvor ondt det gør dybt dybt indeni. I er så stærk en familie og i har gjort det så godt håber at det går den rigtige vej igen.
  Hvor jeg dog føler med jer
  De varmeste tanker
  Monica Oscar’s mor fra 5054

 29. Mette says: 7. marts 201320:36

  Åhh, jeg græder med jer og sende masser af styrke og tanker til Ella <3

 30. Dorthe says: 7. marts 201320:24

  Jeg er dybt chokeret. Hvor er det da bare forfærdeligt. Ikke lige det man regner med skal ske på hendes fødselsdag. Jeg krydser fingre for, hun snart får det bedre. PUHA. Sikke en omgang!!!

 31. Trine says: 7. marts 201319:57

  Kære søde familie. I kender mig ikke – jeg er blot én som følger med på denne blog, selv har to små drenge, men så alligevel nok på ingen måde alligevel kan forestille mig jeres situation. Jeg ønsker jer alt det gode jeg kan og krydser fingre for jeres lille pige og for hele jeres familie. Tro på det. De skal nok gøre alt hvad de kan de læger!! Og hun lyder som en virkelig stærk lille én! Jeg håber hun tager revanche næste år til sin 5 års fødselsdag. Varme tanker!!

 32. Mie says: 7. marts 201319:33

  Kæreste Ella, tak for den smukke forårsdag igår, trist at du ikke kunne være barn og nyde den, men stort tillykke med de 4 år, du må tage revanche næste år! jeg arbejder som sygeplejerske på en onkologisk afdeling og når man står på den anden “side” som fagperson glemmer man nogen gange, hvilke historier og familier der gemmer sig bag sygdommen! Vi ser desværre ofte sygdommen og symptomer og ikke altid mennesket bag! Det er virkelig inspirerende at følge med i dit hoved og “føle” hvordan det er på den anden side, den side hvor alt nogen gange er sort og hører dine tanker! Jeg har hvert fald synes at det har været inspirererende for mig at følge med! Ønsker alt god bedring til skønne Ellla og alt god vind jeres vej!

 33. Tine says: 7. marts 201319:20

  For sa…, sådan skal en 4 års fødselsdag da bare overhovedet ikke være- slet ikke når man allerede har kæmpet sig igennem så meget som Ella og I har. Der må være revanche næste år til 5 års dagen. Håber, tænker og krydser for jer.

 34. Sandra says: 7. marts 201319:06

  Åh for helvede da også, jeg håbede sådan på at “intet nyt var godt nyt”.
  Jeg håber på snarlig bedring til Ella.

 35. Lene Kragelund says: 7. marts 201318:54

  Kæreste familie -jeg sender store bunker af god energi og holder vejret sammen med jer! Jeg ved præcis hvilken surrealistisk verden I lige nu er i -og tænker at det er godt I har fået en base i McDonald huset.. Det behøver ikke være verdens ende med kunstigt koma og respirator, men det føles ved gud sådan! For sgu og fanden, det var ikke den fødselsdag I havde håbet på -Kram herfra..

Kommenter indlægget