Appetit

Ellas største samtaleemne herhjemme er mad. Hvad vi skal have til aften, hvordan man tilbereder det, om vi nu har husket at købe alle ingredienserne, og hvor meget hun glæder sig til madlavningen med Far, når han kommer hjem.

Det er da selvfølgelig skønt, hun interesserer sig for mĂĄltiderne – ligesom resten af familien – men nĂĄr endelig maden sĂĄ kommer pĂĄ bordet (og det kan godt blive lidt et stress-element at nĂĄ det til Ella-tid), spiser hun meget lidt eller slet ingenting. Dvs. omtrent hveranden dag har hun appetit og hveranden dag ikke. Men det afholder hende ikke fra hele tiden at tænke pĂĄ – og tale om – mad, mad, mad.

Og atter mad.

Til hver kontrolaftale pĂĄ Riget har hun selv samlet en række spørgsmĂĄl til lægen: Hvor høje skal tallene være, før man igen mĂĄ spise tigerrejer, kammuslinger, brombær, jordbær, pesto, persillesovs, gorgonzola, brie, ærter, rosiner, marcipan, gravad laks m/ rævesovs. Og listen fortsætter for evigt …

Der er nemlig de vildeste restriktioner pĂĄ, hvad der mĂĄ indtages efter en knoglemarvtransplantation. Det er aldrig helt lykkedes mig at memorise oversigten over no-go fødevarer og tilberedningskrav til de lovlige. (MĂĄske det hænger sammen med, at Ella valgte at smutte et par mĂĄneder i koma, netop som vi skulle til at overgĂĄ til fast føde?!) Men man skal bla. undgĂĄ ubehandlede, uvaskede eller rĂĄ fødevarer og alt med risiko for nøddesporer og skimmel – og der er meget, skulle jeg hilse og sige – og en hulens masse andet, som umiddelbart virker harmløst men kan bringe Ella lige lukt tilbage bag tremmer.

Inden man kan nå at sige rødkit-ost.

Anyway, sĂĄ er dagens emne sushi. Fra kl. 07.50 og frem. Gaaab! Er ellers en af mine egne yndlingsspiser, men nu er jeg dæleme træt. Her ved middagstid smækker jeg sĂĄ en kogebog i knolden pĂĄ tøsen og finder trylledejen frem. Værsgo’ at kokkerere … og ka’ man sĂĄ fĂĄ lidt ro! Men nej. Nu skal vi sammen gennemgĂĄ alle velegnede fiskearter, tangens egenskaber, kunsten at skabe risenes rette konsistens samt navnene pĂĄ samtlige (og jeg mener samtlige) rulle-typer. Efterfølgende vurdering af vores udvalg af spisepinde samt rundtur i det japanske te-ritual.

Efter en frokost (“HvornĂĄr kan jeg spise rĂĄ æggeblommer pĂĄ makrel?”), en kop Darjeling (“Skal vi ikke snart bage en ny chokoladekage?”), lille træningstur pĂĄ forhindringsbanen i stuen (“Nu er jeg ogsĂĄ tørstig – øv jeg ikke mĂĄtte smage pĂĄ den friske æblemost i sommerhuset”) giver jeg hende en iPad og hĂĄber pĂĄ to minutters fred. Hvilket holder i under et halvt minut:

“Hjælp! Jeg kan ikke finde madfilmene med Brdr. Price!”

 

5 kommentarer
  1. Ingen overskrift | Kemoland says: 15. december 201322:11

    […] kom lille Slatten-ged hjem igen med antibiotika i rygsækken. Det fejres med sushi (!) i nisselandskabets skær. Men derfor er angsten ikke […]

  2. Farmor says: 12. oktober 201316:18

    – men meget interesseret og skrækkelig gammelklog : “Four going on fourteen” 🙂

  3. Dorte says: 12. oktober 201315:27

    Det lyder da som en fremragende idĂ© – hun ville ELSKE det! Men mon ikke der er aldersgrænse? Ella er jo kun 4 …

  4. Farmor says: 11. oktober 201322:55

    “Synes rigtig godt om” – men mĂĄske hun sĂĄ skulle have en læge med som “vagthund” – OOOOG sĂĄ lige en fra Rigets Cenralkøkken 🙂

  5. Yvonne Thygesen says: 11. oktober 201317:44

    Ella burde jo om nogen inviteres ind til Brødrene Price. Jeg har hørt i tv forleden at nu kan alle søge om at komme ind i studiet og lave mad med Brødrene Price. så meld endelig Ella til, jo før jo bedre. De bedste hilsner.

Kommenter indlægget