Jeg trak lorten. Punktum.

Bækkenløsning og voldsomme blodtryksdyk. Et par måneder før Ellas fødsel måtte jeg overlade vikaren mit skrivebord. Sirlige to-do-lister, alenlange dagsordner, bugnende databaser. Glimt til søerne gennem sprosse-vinduer, frokostmøder på mondæne city-restauranter. Farvel til flirtende kollegaer, travle hverdage.

I skabet med stiletten.

Kemo afløste barsel. Min baby fik kræft.

Stiletten står der endnu …

“Hvad har du så lært af livet i Kemoland?”, spørges jeg tit. Blaaah? Ud over standard-smøren om, at de utallige hasteindlæggelser vist har gjort mig enormt effektiv til at pakke min rejsetaske hurtigt (hvilket jo for så vidt også må være at betragte som en udmærket kvalitet hos en moderne kvinde), så væver jeg ofte rundt i resten af peptalken.

For er jeg egentlig blevet så meget bedre til at leve i nuet og glædes over de små ting her i livet? Eller er det bare en ganske naturlig følge af at være hjemmegående Cancer Mom på sjette år?

Jovist har der været nærvær og kreativitet. Måske mere end ellers. Over årene har jeg strikket, hæklet, syet, filtet, klippet/klistret, læst, kokkereret, shaket drinks, nusset i haven, leget med børnene, shoppet sommerhus med manden, blogget et par ord, skrevet mig en bog, filmet et par film. Men noget skulle tiden i isolation da vel for pokker gå med, eller hva’?

Behøver jeg ligefrem at være blevet et bedre, mere klarsynet, roligt og tilfredst menneske af min datters sygdomsforløb. Er det egentlig ikke nok, at jeg har fået et kræftfrit barn ud af strabadserne?

Så ikke engang nu, hvor tøsen er rask, og vi endelig langt om længe er sluppet for sygehusets evindelige “Du bliver nødt til at tro på det” (når krøllerne svitses af min lille datter) og “Nu har du altså de sorte briller på” (når ungen netop har tilbragt halvanden måned i koma) – nej, ikke engang nu, kan jeg åbenbart få fred for alle kravene.

Det positives tyrani, indeed.

Men så er det, at Professor Brinkmanns lille anti-selvhjælpsbog beroligende hvisker mig i øret, at vi slet ikke kan forvente, at der ligger en læring i alle de kedelige oplevelser, som livet hælder ned over os. Nogle gange trækker vi bare lorten. Punktum.

Og selv om det gør  lidt ondt at læse, så gør det faktisk også lidt godt …

5 kommentarer
 1. suzette says: 22. januar 201512:33

  Ja, det er nemlig. Vi behøver ikke kunne se læren altid, og nogle gange er det bare noget lort, man godt kunne have været foruden. Og selvfølgelig føles det godt at sige højt, når nu man virkelig ikke kan se, hvad man har fået ud af det.

 2. Dorte Toudal Viftrup says: 22. januar 201509:12

  Jeg er fan – hvor er det bare godt skrevet! tak!

 3. Lise Bugtrup says: 22. januar 201508:36

  Åh ja, kender de tanker og ja, nogle af os tager bare lorten….
  Om vi har lært noget… Jeg har lært at jeg ikke længere er så stærk, at jeg må have hjælp til almindelige dagligdags gøremål, at det er okay at have dårlige dage.
  Men jeg har også lært, at lade være med at brokke mig over latterlige ting, som beskidt bestik på restauranter, folk der bare smider papir på gulvet på campingtoiletterne, vejret og sådan nogle ting.
  Så vi har lært noget og er helt sikkert blevet bedre mennesker, men ikke nødvendigvis på punkter, som de mennesker der har været forskånet for livet i et Kemoland
  Knus

 4. Zemma Poder says: 21. januar 201519:20

  Well, du klarer det da bedre end mig. Jeg har stadig ikke fundet på noget som helst positivt ved mine knuder i brystet, og de tre ture til Ringsted mammografiske afdeling.

 5. jane says: 21. januar 201517:10

  Er bare så enige, kræftlivet har givet mig mange god venner som jeg aldrig vil have mødt ellers Iil gengæld har vi mistet venner som ikke kunne klare mosten. Jeg har min datter, men har mistet den karriere jeg ellers havde håbet på. Jeg har et barn mere end oprindelig planlagt det er jo også godt men de børn vi har er bekymringsfuld og ikke så livsglæde som de var før. Jeg har søgt for meningen i vores liv i så lange tid, hvorfor skulle vi straffes, hvad havde vi gjort til at fortjene det… og svaret er jo ingenting, og det er svært at acceptere. Du har intet gjort og alligevel din mest prisværdi skat skulle gå igennem et helvede. Sort tanker har jeg tit, men de er jo også berettiget når man har oplevet det som vi har. Det er ok at være ked af det og vred at det sket for jer, det er lidt som en måde at bearbejde tingene. Kære Dorte det her, det tager tid, mere tid en man får lov til at bruge på det, fordi alle andre er gået videre og har svært ved at forstå hvorfor vi ikke er med. Indtil man selv oplever det, er det uforståeligt hvor meget krafter det tager, bare at stå op om morgenen. Husk du er ikke alene i nomansland,der hvor man passer ikke rigtig ind med skaldet børnmere, men heller ikke med børn som ikke har oplevet det samme. Vores liv er som en amerikansk fodbold kamp, der er flere kvatere…. først kvatere, inden kræft, anden kvatere kræft forløb tredje kvarter livet efter 4. kvatere de ukendt.

Kommenter indlægget